Het terroir

In het Oost-Vlaamse Lotenhulle, veraf van alle industrie, ligt onze kaasboerderij (tussen Gent en Brugge), waar onze koeien gras van eigen land eten. Perfect als je weet dat het rantsoen van de koeien mede de smaak van de melk en uiteindelijk van de kaas bepaalt. Het terroir van het Meetjesland leent zich uitstekend voor onze traditionele kaasambacht. Lang uitgestrekte groene weides vloeien over in de vele kreken waarvoor de streek gekend staat. Vruchtbare grond verzekerd!

De wei, de koe, de melk en de kazen

Eigen koeien is eigen melk, en dus ook eigen controle over de kwaliteit. Voor het maken van onze boerderijkazen wensen we de lekkerste en rijkste melk. Deze kunnen we enkel bekomen door zelf onze koeien te melken. We weten exact wat de koe eet, kennen haar melkcyclus en hebben zo ook de kwaliteit van de melk in eigen handen. De koeien genieten van de buitenlucht, met bescherming tegen regen en wind. Ze worden hoofdzakelijk gevoederd met ruwvoer van eigen kweek (gras, hooi, mais).Zo wordt ook de korte-keten gerespecteerd. De “Little Cheese Farm” koeien krijgen voldoende plaats en hun lactatiecyclus wordt altijd gerespecteerd. Onze koeien worden fantastisch verzorgd, inclusief massage!


Een goed verzorgde en blije koe geeft ook kwaliteitsvolle melk (rijk aan vetten en eiwitten). Omdat we zowel de ondergrond, als de koe en haar voeding kennen, kunnen we exact de kwaliteit van de melk inschatten. Dat is uiterst belangrijk, want de héérlijke verse volle hoevemelk blijft nu eenmaal het belangrijkste basisproduct voor onze hoevekaas (meer dan 99%).De overige ingrediënten zijn zuursels (melkzuurbacteriën) om lactose of melksuiker om te zetten in melkzuur en stremsel (enzym uit de lebmaag van een kalf) om de melk dik te maken. De verse volle hoevemelk gaat rechtstreeks van de koe naar de pasteur, waar de melk enkele seconden verhit wordt naar 72°C. Daarna loopt de melk rechtstreeks de kaasbak in… Verser kan niet.
 

In onze eigen kaasmakerij worden al onze kazen gemaakt naar traditioneel recept Met eigen recepturen wordt onze melk omgezet in kaas. Van wrongelbereiding over draineren, persen, pekelen tot en met het rijpen gebeurt bij ons ter plaatse op de boerderij. De rijping bepaalt mede de smaak en het aroma van de kaas. Vandaar dat we speciale rijpingskamers voorzien waar we alle parameters nauwlettend in het oog houden. Denk maar aan temperatuur, luchtcirculatie, vochtigheidsgraad. Na rijping komen onze ambachtelijke kazen in de kaashandel terecht, klaar om gedegusteerd te worden!

Een pairingsbox met Gentse lekkernijen

Geniet van een heerlijk stukje Gentenaer kaas en andere fiere Gentse lekkernijen in de pairingsbox van de Gentse stadbrouwerij Gruut. 't Es 't proeve weert!

 
Lees meer

Gloednieuw kaasapparatuur

De gloednieuwe kaasapparatuur van Little Cheese Farm wordt momenteel in Nederland klaargestoomd en geassembleerd.

 
Lees meer

Onze favoriete Little Cheese Farm bewoners

Maak kennis met onze favoriete bewoners van Little Cheese Farm. Maar liefst 56 kalfjes van het Jersey ras toveren elke ochtend een glimlach op het gezicht.

 
Lees meer

Neem contact op

Wil je onze kazen verkopen in je groothandel of kaasspeciaalzaak?
Geef ons een seintje, we maken een afspraak.

Naam en voornaam

E-mailadres

Onderwerp

Bericht

Deze website maakt gebruik van cookies.

Het gebruik van cookies op littlecheesefarm.be

Noodzakelijke cookies
Cookies die onontbeerlijk zijn voor uw bezoek aan de Website en het correct gebruik daarvan.

Info over het privacy- en cookiebeleid van Little Cheese Farm.
 

Bijkomende cookies:

Functionele cookies

Cookies die uw bezoek aan de Website vergemakkelijken en aangenamer maken, onder meer door uw surfervaring te personaliseren.

Performantie cookies

Cookies die informatie verzamelen over uw gebruik van de Website met de bedoeling de inhoud van de Website te verbeteren en aan te passen aan de wensen van de Gebruiker.

Third party cookies

Cookies die geplaatst worden door derden die eigen diensten aanbieden via de Website zoals bijvoorbeeld social media, advertenties of videodiensten.